Ouderdom, met of zonder gebreken?

Februari 2019

Deze maand vier ik mijn dertig-jarig bestaan. Dertig! Ik móét bekennen dat ik in de aanloop naar deze mijlpaal, nét iets vaker mijn hoofd afspeur naar opkomende kraaienpootjes en muisgrijze haren.
Misschien is uw dertigste verjaardag allang voorbij en denkt u:
“Kind, je bent jong, waar zeur je over….
Rimpels?!
Grijs kapsel?!
Dat hoort gewoon bij ouder worden!” .
Klopt. Dát wel.

Ik zou me natuurlijk veel méér zorgen maken als ik naast rimpels en grijs haar óók tijdens het wandelen door mijn benen zakte. Of als ik ineens heel dun werd, zonder dieet. Of alle dagen in mijn broek plaste, bah! Of een hele rij rotte tanden in mijn mond kreeg! Dát is niet persé normaal als je ouder wordt.

Het gekke is: voor onze huisdieren denken veel mensen vaak van wél.

Regelmatig komen mijn collega’s en ik deze gezondheidsproblemen tegen. Maar het maakt voor onze honden en katten soms nogal verschil of je drie jaar bent of tien!
Loopt de kat van drie kreupel, dan geeft men graag pijnstilling, maar is de tienjarige kat mank van artrose dan is hij “krakkemikkig”.
Wordt de driejarige hond graatmager, dan bezoekt men de dierenarts, maar is diezelfde hond tien jaar dan “zal het de ouderdom wel zijn”.
Plast de kat van drie jaar plots op gekke plekken in huis, dan vraagt men de dierenarts om raad, maar een kat van tien jaar die naast de bak plast, wordt vaak als “seniel” bestempeld.
Dikwijls zijn deze “ouderdomskwaaltjes” gelukkig prima op te lossen of te verzachten!

Zo ook de gebitsproblemen. Wist u dat 80 procent van alle honden en katten van drie jaar en ouder een gebitsprobleem heeft?  En belangrijker: dat je als baasje niks of amper iets merkt, totdat het heel erg is?  
Huisdieren zijn bikkels. Rottende kiezen, en het enige wat u opvalt is dat uw dier de harde brokken overslaat of doorslikt en liever blikvoer eet. Vuurrood ontstoken tandvlees, en het enige wat u opvalt is een stinkende adem. Tegen de tijd dat dieren onophoudelijk kwijlen of voer uit hun mond laten vallen, is het duidelijk dat zij last van hun bek hebben, maar lang daarvóór hebben dieren al veel ongemak en pijn ervaren.
Wanneer uw huisdier komt voor de jaarlijkse vaccinatie, doen we altijd een uitgebreid lichamelijk onderzoek, inclusief inspectie van de bek. Zien wij afwijkingen, dan bespreken wij met u hoe wij uw huisdier kunnen helpen en ook wat u zelf kunt doen om bijvoorbeeld tandsteen en ontstoken tandvlees te voorkomen. Dagelijks voeren wij gebitsbehandelingen uit bij huisdieren, waarbij tandsteen wordt verwijderd en indien nodig tanden en kiezen worden getrokken. Dit gebeurt onder narcose. Meestal horen wij naderhand van eigenaren dat hun huisdier zoveel vrolijker lijkt nadat hij verlost is van zijn rotte kiezen en zeer tandvlees!

In februari, de maand van de gebitsverzoring, wordt landelijk extra aandacht besteed aan gebitsproblemen bij honden en katten. Twijfelt u over het gebit van uw dier? Deze hele maand kunt u iedere werkdag tussen 10:30 -11:30 uur op afspraak bij ons terecht voor vrijblijvende tips over gebitsverzorging en een gratis gebitscontrole bij uw hond of kat door één van onze paraveterinairen. U bent van harte welkom!  

Dierenarts Alexandra Bogerman 

Onze werkzaamheden

Kleine herkauwers

Texel is een echt schapeneiland: nergens in Nederland is de dichtheid aan schapen zo hoog als op Texel. Zowel professionele schapenhouders alsook hobbyhouders van schapen én geiten, kunnen bij ons terecht voor medische zorg en advies over hun dieren. Hieronder vindt u informatie over een aantal onderwerpen waarmee wij u op schapen- en geitengebied van dienst kunnen zijn. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met uw praktijk!

Onze medewerkers

Karin Scholten

Al zolang zij zich kan herinneren, is Karin een echte dierenvriendin. Als klein meisje weigerde zij hardnekkig torren en lieveheersbeestjes tijdens biologieles op te sluiten in potjes.