Lentekriebels op de dierenartsenpraktijk

Maart 2019

Het is mij een eer en genoegen een term uit onze dierenartsenpraktijk te lanceren: ‘de schapentijd’. En hij is begonnen!
Wat betekent dit voor u? Texelse weiden vol dartelende lammetjes! Ultiem lentegevoel! Vrolijkheid! Vertedering!
Wat betekent dit voor ons? Veel spoedgevallen, weinig nachtrust, méér diensten, dagelijks vruchtwaterparfum, maar absoluut ook lentegevoel, vrolijkheid en vertedering!

Schapenwerk komt overal tussendoor. Vaak met voorrang, want tja, een bevallend schaap wacht niet. Dat maakt werkdagen gezellig druk, verrassend en soms een tikkeltje chaotisch! Van natuurlijke bevallingen, keizersnedes en verhelpen van vagina- en baarmoederprolapsen bij schapen, tot het operatief herstellen van lies- en navelbreuken bij pasgeboren lammetjes, en voorkómen en behandelen van allerlei ziekten; we doen het allemaal. Zelfs onze bikkels van assistentes hebben nu weekenddiensten, zodat ieder schaap en lam steeds met eigen, perfect schone, gesteriliseerde instrumenten kan worden behandeld!

Nu moet ik zeggen: de schapentijd is niet meer wat het geweest is. Uit overleveringen van ‘vroeger’, weet ik namelijk: lammetjes waren vroeger erg groot, schapenbekkens erg krap, dus het aantal keizersnedes: erg veel! Was je nét op dreef met je huisdierenspreekuur, moest er een schaap worden geopereerd! Stond je nét lekker koeien te vaccineren, moest er een schaap worden geopereerd! Begon je nét een schaap te opereren, moest er nóg een schaap worden geopereerd!

Anno 2019 zijn schapen ruimer geschapen, waardoor het aantal keizersnedes flink is afgenomen. Maar grote lammetjes in een te kleine moeder is niet de enige reden waarom wij als dierenartsen vandaag de dag keizersnedes doen. Als voorbeeld dit verhaal, voor wie er tegen kan:

Schapen doen niet aan zwangerschapsgym en leren niet wanneer ze wel of niet moeten persen. Soms is een drachtig schaap zo ontzettend dik, dat lammetjes deels in het bekken van het schaap zakken. Dat voelt voor het schaap alsof zij hard moet persen, ook al is haar bevalling nog (lang) niet begonnen. Dus perst zij vol overgave!  Niet heel handig, want de uitgang is dan nog gesloten. Door het persen worden lammetjes nóg verder in het bekken geduwd, wat alles erger maakt. Sommige schapen persen zelfs zó hard, dat het binnenste van hun vagina als een grote bal naar buiten stulpt. Zo’n schaap heet een ‘lijfbieder’. Als het persen niet stopt, kan de vaginawand ontstoken raken of zelfs scheuren, waardoor ingewanden van het schaap naar buiten rollen en zij sterft. De kunst is, om die ellende voor te zijn.
Laatst was ik bij zo’n ‘lijfbieder’ met een kogelronde buik, die al dagen non-stop perste. De veehouder wist dat ze over een paar dagen uitgerekend was. We hadden het schaap daarom een injectie gegeven om een natuurlijke geboorte te vervroegen, maar na anderhalve dag was er nog steeds geen teken van bevallen en ging het persen onverminderd door. Afwachten betekende een steeds groter risico op complicaties. Samen met de veehouder besloot ik daarom een geplande keizersnede uit te voeren, om het schaap te verlossen van haar zware vracht. Er werden drie prachtige grote levende lammeren geboren. Direct na de ingreep was het schaap gestopt met persen en druk in de weer met haar kroost. Moeder en lammeren maken het inmiddels supergoed!

Eindresultaat? Ultiem lentegevoel, vrolijkheid en vertedering!

Dierenarts Alexandra Bogerman

Onze werkzaamheden

Kleine herkauwers

Texel is een echt schapeneiland: nergens in Nederland is de dichtheid aan schapen zo hoog als op Texel. Zowel professionele schapenhouders alsook hobbyhouders van schapen én geiten, kunnen bij ons terecht voor medische zorg en advies over hun dieren. Hieronder vindt u informatie over een aantal onderwerpen waarmee wij u op schapen- en geitengebied van dienst kunnen zijn. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met uw praktijk!

Onze medewerkers

Eveline Dijkstra

Eveline komt uit Leiden en studeerde in september 2014 in Utrecht af als landbouwhuisdierenarts.