Indy zet haar beste beentje voor!

januari 2021

Misschien frummelde u uw hond of kat een kerstmuts over zijn oren, voor een kekke kerstkaart? Of at u zich bomvol hertenbiefstuk en kerstkalkoen? Had u zo’n imposant rendier in de tuin, genaamd Rudolf, wiens LED-lampjes oplichtten in de duisternis? Had u soms een kerststalletje op het dressoir, met een os, ezeltje, wat schapen en drie kamelen? Een voltallige beestenboel schiet door mijn hoofd als ik terugdenk aan afgelopen feestmaand, maar als er één diersoort is die mij onherroepelijk in kerstsferen brengt, dan is dat… het konijn. Ik kan het ook niet helpen. ‘t Komt vast door Flappie.

En laat ik toevallig de eer en het genoegen hebben gehad een zeer STOER konijntje te mogen ontmoeten! Haar naam is Indy en hoewel haar verhaal gelukkig niet zo’n onfortuinlijke afloop kent als dat van konijnberoemdheid Flappie, is het zéker de moeite van het vertellen waard. Het is zelfs ‘kerstig’, met een beetje fantasie. 

Het was 9 december, 2020, ik weet het nog zo goed… Woensdagavond. De eigenaresse van Indy had na thuiskomst een alarmerende ontdekking gedaan: Indy – een kerngezond, lief compact konijntje van slechts anderhalve kilo en maarliefst 11,5 jaar oud! –  kon plotseling niet meer op haar linkerachterpootje staan. Ze zakte er dwars doorheen. Het leek verdacht veel op iets wat haar baasjes eerder meegemaakt hadden met haar. Het zou toch niet wéér…? En dat terwijl ze al zóveel had doorstaan, liet mevrouw doorschemeren.

Flashback. Benieuwd naar wat Indy in het verleden dan zoal voor haar kiezen had gekregen, nam ik haar patiëntenkaart door. Dat was niet niks! Al vóór haar tweede levensjaar was zij twee operatie-ervaringen rijker; een sterilisatie en blaassteenoperatie. Vele gezonde jaren volgden, waarna zij in 2016 als donderslag bij heldere hemel op onze behandeltafel belandde. Bij een ongelukkige missprong richting bankstel, was het bovenbeen van haar rechterachterpootje dwars doormidden gebroken. Bij konijnen kunnen botbreuken op die plaats niet gespalkt of gegipst worden. Operatief herstel met pinnen en plaatjes is kostbaar en niet altijd succesvol, omdat deze niet altijd stabiel blijven zitten vanwege de enorme spierkrachten in hun achterpootjes. Ook pootamputatie, wat bij andere diersoorten regelmatig betrouwbare uitkomst kan bieden bij botbreuken, is bij konijnen niet de voorkeursoptie. Feitelijk werd de therapie dus: rust en pijnbestrijding. Na wekenlang onafgebroken kooirust, pijnstillers en veel liefde en geduld, herstelde Indy wonderbaarlijk genoeg geleidelijk en geheel.

Opnieuw volgden gezonde jaren. Totdat Indy afgelopen zomer enorme buikpijn kreeg, amper at en bijna geen ontlasting meer maakte. Röntgenfoto’s toonden tekenen van verstopping van haar darmen, wat levensbedreigend kan zijn. Haar baasjes waren weken zoet met trouw dwangvoeren en medicijnen toedienen. Stukje bij beetje kroop Indy’s gezondheid vooruit, totdat zij óók deze darmverstopping roemrijk te boven kwam! 

Terug naar 9 december 2020. Waar ik eerder vooral veel schrikachtige konijnen had getroffen, was de omgang met Indy een welkome afwisseling. Ze was supermak en liet zich braaf onderzoeken. Haar achterpootje kraakte pijnlijk. Fotomodel Indy ging voor de zoveelste keer op een röntgenfoto en wat bleek: ze had precies dezelfde botbreuk als destijds, maar nu links. De verschrikkelijke pechvogel!

Indy maakt het nu vooralsnog goed. Wederom zonder gips, spalk, pin, plaat of ruige operaties. Als dierenarts wil je natuurlijk liefst iets dóén om een dier beter te maken. Niet afwachten, maar snel en actief een wezenlijk verschil kunnen maken. Waarom ik juist Indy’s verhaal zo inspirerend (ja, zelfs kerst-achtig) vind? Het laat glashelder zien dat soms weinig méér dan geloof, hoop en liefde nodig is, voor een prachtig resultaat!

Dierenarts Alexandra Bogerman

 

Onze werkzaamheden

Gezelschapsdieren

U kunt bij ons met uw huisdier voor allerlei zaken terecht: uiteraard wanneer uw dier ziek is, maar ook wanneer uw dier gezond is, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse vaccinaties of simpelweg een gezondheidscheck. Om u en uw huisdieren zo goed mogelijk te kunnen helpen én de wachttijden te beperken, werken wij op afspraak. Het spreekt natuurlijk voor zich dat u in geval van spoed direct geholpen wordt. Bij spoedgevallen raden wij u aan van tevoren even te bellen, zodat wij weten dat u eraan komt en…

Onze medewerkers

Karin Scholten

Al zolang zij zich kan herinneren, is Karin een echte dierenvriendin. Als klein meisje weigerde zij hardnekkig torren en lieveheersbeestjes tijdens biologieles op te sluiten in potjes.

Nieuws

01-07-2021

Nieuw bij DAP Texel: TRIMBEHANDELING VOOR DE KAT door Willy Schouwstra

Waarom uw kat laten trimmen? De kat heeft klitten of vervilting De kat heeft (te) veel onderwol De…