De koeienkoningin

februari 2021

Bijen hebben hun bijenkoningin, leeuwen hebben De Leeuwenkoning en wij hebben Máxima. Maar wist u dat er óók een ‘koeienkoningin’ bestaat? Wie denkt dat de boer zoveel koeien heeft dat hij ze niet individueel herkent en wie denkt dat koeien blij mogen zijn als zij op z’n minst een númmer krijgen, staat nu iets te leren: er zijn Texelse koeien met een náám. Ik heb het niet over de clichénamen zoals Bertha 84, of Clara 55. Nee, een weldoordachte, voor die ene koe uitgekozen naam. Omdat die koe net een tikkie specialer is. Dus toen ik op een avond de telefoon opnam en de veehouder zei: “Abelientje is ziek”, wist ik dat het menens was.

Abelientje, een roodbonte goedige melkkoe van 9 jaar, is eervol vernoemd naar boerenzoon Abe. Stiekem mogen we aannemen dat Abelientje gewoon Abe’s koe is, punt uit. Vroeger, toen Abe twee turven hoog was, nam hij met Abelientje deel aan de koeienkeuring. Dat schept een band! Inmiddels is Abe bijna twee meter hoog en is de band met zijn koe gewoon meegegroeid!

Abelientje zat aan de grond. Niet financieel, maar letterlijk; ze kon niet meer staan. Zij had een typische melkkoeienziekte, die ‘melkziekte’ heet. Rondom afkalven komt de melkproductie in vliegende vaart op gang. Hoe ouder de melkkoe, hoe sneller dit gaat. Hierbij is onder andere gigantisch veel calcium in het uier nodig. Dit wordt uit het lichaam van de koe gehaald, die dat op haar beurt weer aanvult uit haar botten en voeding. Maar hoe ouder de melkkoe, hoe trager dit gaat. Als calcium sneller naar het uier verdwijnt, dan dat de koe aanvult, ontstaat soms een tijdelijk calciumtekort in het bloed. Gelukkig is dit met juiste voeding bijna altijd te voorkómen, maar soms gaat het toch mis. Omdat calcium onmisbaar is voor spier- en zenuwfunctie, zak je met grote calciumtekorten simpelweg door je hoeven. Bij heel grote tekorten kun je zelfs niet meer rechtop zitten en stopt je hartspier, die zonder calcium niet kan pompen. Snelle actie is dus levensreddend!

Abelientje’s ziekte maakte haar kwetsbaar en haar pech verdubbelde, toen zij er ook nog eens uierontsteking bovenop kreeg. De veehouder had Abelientje direct goed behandeld met calciuminfusen en medicijnen tegen uierontsteking, maar na anderhalve dag stond zij helaas nog steeds niet en onderzocht ik haar. Ze zat rechtop, maar had ondertemperatuur en een stilgevallen maagdarmkanaal. Ook at zij mondjesmaat, wiebelde zij al liggend veel met haar achterpoten en knarsetandde soms van pijn.

Het is van levensbelang dat een melkziekte-patiënt binnen enkele uren overeind komt. Hoe langer zij ligt, hoe slechter haar kansen. Niet alleen ligt uierontsteking op de loer: door te lang liggen wordt de bloedsomploop in haar ledematen namelijk afgekneld door honderden kilo’s lichaamsgewicht en sterven spieren af, wat zeer doet. Ik nam bloed af om onder andere haar calciumwaarde en spierschade te meten. Wat bleek: haar calciumniveau was goed, maar haar spierschade was aanzienlijk en dáárdoor kon Abelientje nu niet staan: ze had slaapvoeten gekregen!

De veehouder kreeg huiswerk: de reeds ingezette behandeling werd uitgebreid, en hij takelde haar 1x per dag overeind en gaf haar achterpoten een watermassage om de bloedomloop te stimuleren. Haar kansen waren fifty-fifty, maar veehouder en Abe hielden vol! We bespraken dagelijks Abelientje’s voortkruipende voortgang. Aanvankelijk kon zij hooguit 10 minuten per dag staan, maar de daaropvolgende dagen stond zij steeds langer. Na een intensieve week van 'tender loving care' kreeg ik een bericht van de veehouder, waar ik heel blij van werd, dat luidde: “De koningin van de veestapel is er weer!” 

Dierenarts Alexandra Bogerman

Onze werkzaamheden

Gezelschapsdieren

U kunt bij ons met uw huisdier voor allerlei zaken terecht: uiteraard wanneer uw dier ziek is, maar ook wanneer uw dier gezond is, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse vaccinaties of simpelweg een gezondheidscheck. Om u en uw huisdieren zo goed mogelijk te kunnen helpen én de wachttijden te beperken, werken wij op afspraak. Het spreekt natuurlijk voor zich dat u in geval van spoed direct geholpen wordt. Bij spoedgevallen raden wij u aan van tevoren even te bellen, zodat wij weten dat u eraan komt en…

Onze medewerkers

Sonja Bakker

In het kader van haar opleiding dierverzorging, kwam Sonja op een dag naar Texel voor een stage op een schapenbedrijf. De stage was geweldig, maar de boer was nóg leuker. ‘Boer zocht vrouw’, en met dank aan deze boer, bleef Sonja uiteindelijk op het eiland.

Nieuws

01-07-2021

Nieuw bij DAP Texel: TRIMBEHANDELING VOOR DE KAT door Willy Schouwstra

Waarom uw kat laten trimmen? De kat heeft klitten of vervilting De kat heeft (te) veel onderwol De…